Jedna z głównych zasad Modernizmu… która dopiero po 80 latach w końcu działa – szczególnie na Uniwersytetach

delft_university_library

Jedną z zasad modernizmu jako nurtu wywodzącego się z Bauhausu jest minimalna powierzchnia styku budynku z podłożem. Ogólnie chodziło o to, by budynek jak najmniej zabierał miejsca, aby można było wykorzystać pozostałą przestrzeń do rekreacji. Domy jednorodzinne często były budowane na palach. Był to także okres powstawania super jednostek, czyli tzw. tasiemców parunastu piętrowych.

P1060928

Cel szczytny… niestety przy domkach “na palach” pod domami można było co najwyżej zaparkować samochód, bo przecież tam nic nie rosło i nikt nie chciał w cieniu siedzieć. W przypadku super jednostek… no cóż… z doświadczenia wiemy, że nie do końca zdały egzamin często będąc kolebką powstawania slumsów.

delftlibrary1

Pomysł na minimalne zabieranie przestrzeni zielonej jest bardzo dobry, ale kierunek w jakim poszli Le Corbusier z Walterem Gropiusem już nie koniecznie. Zamiast stawiać budynków na palach, czemu nie budować ich “pod ziemią”. Podczas zwiedzania Delft znajomi zabrali nas na rowerową przejażdżkę po uniwersytecie, by pokazać między innymi ten nowy budynek biblioteki. Budynek powstał po wygraniu przez firmę Mecanoo konkursu. Jednym z głównych celów jakie sobie postawili było pozostawienie terenu zielonego dla studentów korzystających z sąsiadującej stołówki. Dzięki temu zabiegowi często w porze obiadowej można zobaczyć tego typu obrazki:

tu-delft-library-exterior-dome

Mimo, że budynek “wyrasta z ziemi, to w środku jest naprawdę dużo miejsca, a stożek widoczny na powyższym zdjęciu pełni funkcję przestrzeni półprywatnej do pracy w ciszy.

3314059544_2ba802ed27_b

Drugi budynek poniżej także należy do Uniwersytetu, tym razem w Korei Południowej a dokładniej w Seulu.

1334841376-ufe-0805-ext-am-02-528x390

Budynek mieści w sobie sale sportowe wraz z parkingiem podziemnym. Stanowi niejako bramę między miastem a uniwersytetem i działa jako rewelacyjne miejsce spotkań na wielu płaszczyznach na górze w zieleni, lub na dole w “dolinie”

1334841347-mainimageewha-200805-am-1256-32-528x390

1334841395-ufe-0805-ext-am-05-1000x739

Architekci z Dominique Perrault Architecture pomyśleli o wszystkim. Z jednej strony lekka pochylnia dla osób niepełnosprawnych, a z drugiej gigantyczne schody idealne na spotkania znajomych

1334841381-ufe-0805-ext-am-03-528x390

1334841544-elevation-and-plan2-528x373

Co łączy te dwa budynki oprócz tego, że oba są częścią uniwersytetów, to fakt, że tworzą dodatkową przestrzeń spotkań studentów na”dachach” budynków. Kto studiował, to wie, że takie przestrzenie są super i każdy student na pewno oddałby wiele by korzystać podczas studiów z takiego budynku. Ciekawostka architektoniczna – poniżej szkic architekta od którego wszystko się zaczęło.

1334841765-sketch-1000x577

Budynek Uniwersytetu w Korei szerzej opisany na stronie Archdaily: http://www.archdaily.com/227874/ewha-womans-university-dominique-perrault-architecture/

Tags: , , , ,

About arch. Przemysław Śliwiński

Architekt, projektant, twórca domów modułowych SmartMod www.smart-mod.pl

One response to “Jedna z głównych zasad Modernizmu… która dopiero po 80 latach w końcu działa – szczególnie na Uniwersytetach”

  1. Ona says :

    Very good article. I absolutely love this site. Stick with it!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: